Βήχας & Κρυολόγημα

Τι είναι ο βήχας και τι τον προκαλεί;

Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που μας βασανίζει όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη. O βήχας είναι μόνο ένα σύμπτωμα και δεν είναι ασθένεια. Μπορεί να μας ταλαιπωρεί αλλά είναι χρήσιμος. Γιατί ο βήχας είναι ένας «προστατευτικός», αντανακλαστικός μηχανισμός του οργανισμού μας που έχει σκοπό να απομακρύνει μηχανικά αλλά και να αδρανοποιήσει μέσω της παραγόμενης βλέννας
ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό.
Ο αντανακλαστικός βήχας είναι μία αντίδραση στον ερεθισμό των αεραγωγών με σκοπό να τους προστατεύσει. Αυτή η αυτόματη (αντανακλαστική) μυϊκή δράση αναγκάζει τον αέρα να βγει προς τα έξω και προς τα επάνω από τους κατώτερους αεραγωγούς (πνεύμονες) και τους ανώτερους αεραγωγούς (αέρας, μύτη και στόμα). Όλοι θα βήξουν περιστασιακά για να «καθαρίσουν το λαιμό τους». Μπορεί να βήξετε αν οι αεραγωγοί είναι μερικώς
αποκλεισμένοι από βλέννα (όταν έχετε για παράδειγμα ένα κρυολόγημα ή λοίμωξη στο στήθος). Μπορεί να βήξετε εάν πνιγείτε στο φαγητό και αυτό εισέλθει στην τραχεία αντί να κατέβει από τον σωλήνα τροφής (οισοφάγος). Ή μπορεί να χρειαστεί να βήξετε αν αναπνέετε χημικές ουσίες ή καπνό που ερεθίζουν τους αεραγωγούς σας.

Ο βήχας διακρίνεται σε παραγωγικό και μη παραγωγικό βήχα.

1. Ο παραγωγικός βήχας παράγει φλέγμα ή βλέννα (πτύελα). Η βλέννα μπορεί να εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού προερχόμενη από τη μύτη ή τα ιγμόρεια ή μπορεί να έχει ανέβει προς τα έξω από τους πνεύμονες και την τραχεία. Το κρυολόγημα ή η γρίπη είναι φυσιολογικό να προκαλέσουν παραγωγικό βήχα, που προκαλείται συνήθως από λευκή ή κίτρινη βλέννα που κυλά προς τα κάτω στο πίσω μέρος του λαιμού. Η πνευμονία, η βρογχίτιδα, η ιγμορίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η τραχειίτιδα μπορεί επίσης να
προκαλέσουν παραγωγικό βήχα.

2. Ο μη παραγωγικός βήχας είναι ξηρός βήχας χωρίς εκκρίσεις και μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ενώ χειροτερεύει την νύχτα. Οι γιατροί ταξινομούν τo βήχα ανάλογα με το πόσο διαρκεί στις παρακάτω κατηγορίες:

Ο οξύς βήχας συνήθως βελτιώνεται μετά από μία
εβδομάδα.Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το κρυολόγημα που προκαλεί ρινική καταρροή και βήχα.
• Οξύς βήχας, που σημαίνει ότι διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
• Υποξύς βήχας, εάν διαρκεί τρεις έως οκτώ εβδομάδες.
• Χρόνιος βήχας, που σημαίνει ότι διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες.

Τι είναι το κρυολόγημα;

Λέγοντας κρυολόγημα εννοούμε τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες οφείλονται σε μικρόβια (ονομάζονται και ιογενείς λοιμώξεις). Συνήθως περνάνε μόνες τους σε μία έως δύο εβδομάδες.

Το κρυολόγημα συμβαίνει όταν ένα μικρόβιο (ιός) προσβάλλει τη μύτη ή το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά. Ένας ενήλικας θα έχει κρυολόγημα 2-4 φορές ανά έτος, ενώ τα παιδιά 5-6 φορές ανά έτος. Υπάρχουν πολλών ειδών ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρυολογήματα επανέρχονται, επειδή ακριβώς η ανοσοποίηση δεν είναι δυνατή.

Οι λοιμώξεις του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων είναι και αυτές πολύ συχνές. Αυτές ονομάζονται λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα ή βρογχίτιδα. Οι γιατροί συχνά τις αποκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και οι περισσότερες οφείλονται επίσης σε ιούς. Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κρυολογήματος όπως είπαμε είναι ο βήχας. Είναι οξύς βήχας που συνήθως βελτιώνεται μετά από μία εβδομάδα, αλλά μπορεί και να σας ταλαιπωρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι, όπως τα Ελληνικά αρωματικά βότανα, για να ανακουφιστείτε από τον βήχα και τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος και να μειώσετε τη διάρκειά τους.

8 φυσικοί τρόποι για το βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος

1. Αλθαία

Η Althaea officinalis ή δενδρομολόχα, μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων ενώ ταυτόχρονα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητες. H αλθαία χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαιότητα κατά του έντονου και ξηρού βήχα.

2. Ευκάλυπτος

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου (Eucalyptus globulus) αποτελεί πατροπαράδοτη φυσική λύση στη διευκόλυνση της αναπνοής. Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP) το συνιστά ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής αναπνευστικής δυσχέρειας, συμπεριλαμβανομένης της βρογχίτιδας και του βρογχικού άσθματος. Επιπρόσθετα έχει βρεθεί ότι το ευκαλυπτέλαιο διαθέτει αντιμικροβιακή δράση έναντι πολλών παθογόνων που προσβάλλουν το αναπνευστικό. Η Επιτροπή, Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΕΑ/HMPC) ενέκρινε τη χρήση του ευκαλύπτου ως παραδοσιακού μέσου για την ανακούφιση από το βήχα και το κρυολόγημα.

3. Θυμάρι

H Επιτροπή Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΕΑ/HMPC) ενέκρινε τη χρήση του θυμαριού (Thymus vulgaris), ως παραδοσιακού αποχρεμπτικού για την ανακούφιση από το βήχα και το κρυολόγημα. Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP), το συνιστά επίσης για την αντιμετώπιση της καταρροής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

4. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιμικροβιακά-αντισηπτικά, ιδιαίτερα χρήσιμο σε μολύνσεις της ρινικής και φαρυγγικής κοιλότητας. Έχει βρεθεί ότι το φασκόμηλο είναι εξίσου αποτελεσματικό με γνωστά αντισηπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το φασκόμηλο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

5. Φλόμος

Το βερμπάσκο ή φλόμος (Verbascum thapsus) είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για το βήχα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Ο φλόμος παρουσιάζει βλεννολυτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση. Στη Γερμανία, είναι εγκεκριμένο ως αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της καταρροής και ως αποχρεμπτικό.

6. Φραγκοστάφυλο

Τα ευρήματα της επιστήμης επιβεβαιώνουν τη λαϊκή θεραπευτική, η οποία έχει προικίσει το φραγκοστάφυλο (Red Currant) με πολύτιμες ιδιότητες, με προεξάρχουσα την άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των ιώσεων. Ουσίες που βρίσκονται στα φραγκοστάφυλα, ενισχύουν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας των πνευμόνων και ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή.

7. Μέλι Ακακίας

Το μέλι ακακίας (Acacia Honey) είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα και φλαβονοειδή. Διαθέτει ουσίες με τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Τη δράση του μελιού συμπληρώνουν οι αντιβηχικές ιδιότητές του, οι οποίες είναι γνωστές από πολύ παλιά. Πρόσφατες πολυπληθείς έρευνες αναδεικνύουν το μέλι σε ένα από τα ισχυρότερα αντιβηχικά της φύσης.

8. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πλειοψηφία των επιστημονικών στοιχείων δείχνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να συντομεύσει την ίαση του κρυολογήματος.

8 σημαντικοί λόγοι για να πάρετε το Octonion σιρόπι αν έχετε βήχα ή κρυολόγημα

1. Το Octonion σιρόπι είναι αποτελεσματικό και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον βήχα.

2. Το Octonion σιρόπι περιέχει συστατικά που θα σας ανακουφίσουν από τον παραγωγικό και τον ξηρό βήχα.

3. Το Octonion σιρόπι θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως καταρροή, μπούκωμα, βραχνάδα.

4. Το Octonion σιρόπι θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αντιμετωπίσετε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημά σας.

5. Το Octonion σιρόπι περιέχει συστατικά με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε και να επουλώσετε τον ερεθισμένο λαιμό σας και την στοματική κοιλότητα.

6. Το Octonion σιρόπι είναι φυτικό σιρόπι χωρίς παρενέργειες.

7. Τo Octonion σιρόπι έχει ευχάριστη γεύση μέντας.

8. Τo Octonion σιρόπι περιέχει φυτικά συστατικά που οι ιδιότητές τους είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες και κατοχυρωμένες από τον Ε.Μ.Ε.Α. (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και τον E.S.C.O.P. (Ευρωπαϊκός Επιστημονικός Οργανισμός Φυτοθεραπείας).

Το φυτικό σιρόπι Octonion κυκλοφορεί και σε παιδιατρική μορφή με το προϊόν Octonion kids. Στην οικογένεια του Octonion κυκλοφορούν επίσης: το στοματικό διάλυμα Octonion oral, το ρινικό σπρέι Octonion nasal και το αντηλιακό Octonion sun.

Με άρωμα Ελλάδας...

από τη συνταγή μέχρι την παραγωγή του!

© 2023 – Medical PQ | All rights reserved